Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (2024)

Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (1) Eva van der Weerd
4 april 2023

2

Gezien op 3 april 2023, DeLaMar Theater, Amsterdam

Begin dit jaar ging de AVROTROS op zoek naar de hoofdrolspelers voor de nieuwe uitvoering vanGrease in een nieuwe editie van de musicaltalentenreeksOp zoek naar… .Danique Graanoogst en Tristan van der Lingen werden het, de nieuwe Sandy en Danny. Ze lieten zichzelf beiden zien als veelbelovende musicalzangers. InGreaselossen ze die belofte vol overgave in.

Wie bij Greasedenkt aan vrolijke muziek, energieke rock-‘n-rolldans en glimmende kostuums, krijgt precies wat ‘ie verwacht in deze uitvoering van Albert Verlinde Producties en Senf Theaterpartners. De musical is een klassiek boy-meets-girlverhaal in de setting van een Amerikaanse middelbare school in 1959. Sandy begint het schooljaar op een nieuwe school en ontdekt dat haar vakantievriendje Danny op dezelfde Rydell High zit. In het bijzijn van zijn vrienden, een gang van greasers die zichzelf de T-birds noemen, blijkt hij echter een macho-imago hoog te houden waar Sandy niet in past. Ze zoekt haar draai in een nieuwe sociale omgeving waarin groepsdruk, reputatie en hormonen centraal staan.

Van der Lingen en Graanoogst zijn een vlekkeloze Danny en Sandy. Van der Lingen heeft een warme, prettige stem waarmee hij moeiteloos de zaal vult. Graanoogst zet een pittige Sandy neer, die niet bang is om van zich af te bijten en vanaf het begin al een stuk steviger in haar schoenen staat dan de Sandy van Olivia Newton-John.

De enscenering is weinig verrassend ten opzichte van eerdere uitvoeringen. Net als de wereldberoemde film uit 1978 is deze uitvoering van Grease vrolijk en kleurrijk, en daarmee echt een feelgoodmusical. Serieuzere verhaallijnen, zoals de angst voor een ongewenste zwangerschap, worden snel met een vrolijke noot weer afgerond. Er is weinig ruimte voor diepere emotie, maar des te meer voor een feestelijke energie die de volledige cast vakkundig hooghoudt.

Je kunt je afvragen wat een nieuwe uitvoering vanGreasein 2023 nog toevoegt aan het musicallandschap. Het verhaal voelt gedateerd aan, vooral door Sandy’s transformatie van keurig meisje naar sekssymbool met de reden om Danny’s hart te winnen. In de regie van Servé Hermans geeft Sandy wel aan dat haar make-over niet permanent zal zijn, ze vindt het toch ‘een beetje overdreven’. Ook wordt er in de ontknoping meer nadruk gelegd op de vriendschap tussen Sandy en klasgenote Rizzo. Deze aanpassingen zijn echter te klein om echt een nieuwe laag aan het verhaal toe te voegen.

Toch laten Albert Verlinde Producties en Senf Theaterpartners duidelijk zien wat een uitvoering van Greasewél kan opleveren.De voorstelling is een ensemblestuk dat uitermate geschikt is voor het tonen van nieuw talent, met name voor sterke zangers. En die hebben de producenten ruimschoots gevonden.

Niet alleen de winnaars van Op zoek naar Danny & Sandy, maar ook andere jonge musicalacteurs krijgen volop de ruimte om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Dit komt mede door het relatief grote aantal solonummers voor kleinere personages. Jules Avery als T-Bird Doody laat bijvoorbeeld een kraakheldere zangstem horen in ‘Ik voel een wonder’ en Joanne Rozal blinkt uit als Pink Lady Marty met het nummer ‘Freddy, m’n lief’’. Ook de dansers zijn van zeer hoog niveau en komen in de choreografieën van Daan Wijnands goed tot hun recht.Greaseverrast dus wel degelijk, voornamelijk door een ijzersterke cast.

Foto: Roy Beusker en Annemieke van der Togt

Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (3) Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (4) Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (5)

Medewerkers

script: Jim Jacobs / Warren Casey
muziek: Jim Jacobs / Warren Casey
arrangementen: Ad van Dijk
liedteksten: Jim Jacobs / Warren Casey
vertaling: Allard Blom
choreografie: Daan Wijnands
regie: Servé Hermans
dramaturgie: Ludo Costongs
supervisie: Ad van Dijk
muzikale leiding: Marco Braam
decor: Joris van Veldhoven
kostuums: Joris van Veldhoven
make-up / haar: Sebastiaan van der Ham
productie: Bram Verhaak / Albert Verlinde / Matthijs Bongertman / Jago Kaasschieter
licht: Marc Heinz
geluid: Maarten Houdijk
Danny: Tristan van der Lingen
Sandy: Danique Graanoogst
Vince Fontaine / Teen Angel: William Spaaij
Miss Lynch: Marjolijn Touw
Rizzo: Esmée Dekker
Kenickie: Jonathan Vroege
Doody: Jules Avery
Roger: Gino Korsèl
Sonny: Beau Jones
Eugène: Luuk Haaze
Frenchy: Cheyenne Latul
Jan: Maxime Karsten
Marty: Joanne Rozal
Patty Simcox: Kaylee Peters
Cha Cha: Elise Wanner
Ensemble: Sem Bach / Justin van de Ven / Davy Reedijk / Djin Kastje / Manon van Riel / Imahni Tsolakis
Swing: Swen Overman / Davy van der Lubbe / Isabelle Verhoeven / Lysanne van der Sijs

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (6)

data van Theatercollectie: Allard Pierson/Stichting TIN

Speellijst

Tags

Albert Verlinde
Albert Verlinde Producties
Daan Wijnands
Danique Graanoogst
Joanne Rozal
Jules Avery
Olivia Newton-John
Senf Theaterpartners
Servé Hermans
Tristan van der Lingen

Elders

Het Parool

'Het verhaal over een tienerliefde en allerlei hormonenkwesties op school heeft niet veel om het lijf, het is de dans en de muziek waar het om gaat. De theaterversie kreeg een extra muzikale impuls met het nummer Grease, dat Barry Gibb schreef voor de filmversie uit 1978, zes jaar na de Broadwaypremière. De muziek, vooral die van de uptemponummers, staat nog steeds als een huis en ze wordt perfect begeleid door de felle liveband onder leiding van Marco Braam.' Patrick van den Hanenberg

De Telegraaf

★★★☆☆

'Maar het allerleukst zijn toch echt de grote dansscènes, met knallende groepschoreografieën van Daan Wijnands. Die geven de voorstelling de broodnodige energie en houden de boel overeind. Want Grease is nu eenmaal geen topmusical. Het is op z’n best, zoals in deze uitvoering, vermakelijk.' Esther Kleuver

Trouw

★★★☆☆

'Grootste troef van deze Grease zijn de choreografieën van Daan Wijnands. Hij laat de ruim 25 acteurs in opvallend dynamische patronen over het toneel vliegen, rennen, draaien, zwaaien, versnellen en vertragen.' Bianca Bartels

NRC

★★★★☆

'Dat deze musical zo sprankelt, komt ook door de cast. Een groot deel van het jonge ensemble komt net van een theateropleiding of studeert nog. Daarnaast worden de hoofdrollen gespeeld door Tristan van der Lingen en Danique Graanoogst. Kijkers van het tv-programma Op zoek naar... kroonden hen begin dit jaar tot Danny en Sandy, en de publiekslievelingen stellen niet teleur. Beiden pakken je moeiteloos in met hun uitstraling en vocale capaciteiten.' Elisabeth Oosterling

de Volkskrant

★★★☆☆

'Anno 2023 laat Grease zich bekijken als een nostalgisch tijdsbeeld, waarin de makers gelukkig hebben begrepen dat je het verhaal met een vette knipoog moet brengen. De lol zit hem in het goed uitvoeren van de kleurrijke zang- en dansnummers. Dat is gelukt.' Joris Henquet

Recensie Grease door Albert Verlinde Producties & Senf Theaterpartners – Theaterkrant (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5565

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.