Techniek: alles wat je moet weten over spacers (2024)

Auteur: willeme, gepost om 153 Reacties

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (1)


Spoorverbreders: heeft het nut?

Elke auto-eigenaar zit er wel eens aan te denken. “Hoe kan ik mijn auto nét even wat meer onderscheiden?” Uiteraard dromen we allemaal van een Brabus V12 conversie, Callaway supercharger kit of een complete behandeling door de magiërs van Singer. Maar dat zijn meestal prijzige aanpassingen. Met een veel kleiner budget is er genoeg mogelijk om je auto aan te kleden naar smaak. Vandaag behandelen we de spoorverbreder, ook wel de spacer genoemd.

Waarom zou je spacers willen?

  1. Verbeterde looks
  2. Betere wegligging
  3. Meer ruimte voor grotere remmen
  4. Meer ruimte voor bredere banden

Wat zijn spacers eigenlijk?
Spacers, ook wel spoorverbeders genoemd, zijn eigenlijk niets meer of minder dan ronde blokken metaal. Meestal zijn ze van aluminium gemaakt, soms magnesium of een legering van beide. Ze worden geplaatst tussen de velg en naaf.

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (2)

Waar moet je op letten?
Eigenlijk is het belangrijkste om te weten wat je precies wil bereiken en hoeveel je daarvoor wenst uit te geven. Mocht je helemaal blij zijn met je auto, op de stand van de wielen na, dan zijn spacers een goede oplossing. Maar als je meer van plan bent, is het handig om het één met het ander te combineren. Andere velgen plus verlaging heeft al een enorm effect, als je dan slim je velgen uitzoekt (met een andere ET waarde) dan heb je spacers wellicht niet eens nodig om toch dat effect te bereiken. Volgens sommigen is een spacer een compensatie voor een verkeerde velgen en daar zit zeker wat in.

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (3)

Wat zijn de voordelen?
Er zijn twee voordelen om spacers te monteren. De eerste is natuurlijk het uiterlijk. Sommige auto’s staan nogal ‘iel’ op hun wielen. Dat wil zeggen: de wielen lijken iets te veel in het midden te staan. Met spacers staan de wielen verder naar buiten. Ergo: een betere stance. Een ander groot voordeel is dat ze ook zo weer gedemonteerd kunnen worden.

Het tweede voordeel is dat je spoorbreedte groter wordt. Bijkomstigheid is dat daardoor de auto een (fractioneel) stabielere wegligging heeft. Ook zal de auto iets gewilliger insturen. Uiteraard zijn deze voordelen afhankelijk hoe extreem je gaat betreft spacers.

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (4)

Wat zijn de nadelen?
De lagers kunnen zwaarder belast worden. Ook kan het zien dat de banden iets harder gaan slijten. De nadelen komen vooral naar boven als de spacers niet goed zijn uitgekozen en gemonteerd. Een ander nadeel kan zijn dat je de wielkast iets moet verbreden. Ook kunnen de wielen aanlopen en is de stuuruitslag beperkter.

Tot hoever kun je gaan?
Over het algemeen is de maximum breedte per spacer 30 mm. Dat lijkt weinig, maar dit betekent dat de wielen in zijn totaliteit 60 mm verder van elkaar af staan. In sommige extreme gevallen gaat men verder qua afstand, maar dit kan desastreuze gevolgen hebben voor de wegligging en dus veiligheid. Denk aan pure showauto’s waarbij tuning vooral is toegepast voor het indrukwekkende uiterlijk, niet zozeer voor de betere rijeigenschappen.

Wat zijn de alternatieven?
Je kunt het probleem ook anders aan pakken. Als je andere velgen monteert met een andere steek, kun je hetzelfde effect bewerkstelligen. Een andere manier is om de auto iets te verlagen door middel van kortere veren. Daarmee gaan de wielen niet verder van elkaar afstaan, maar je kan zo wel de wegligging verbeteren. Tevens is het een goede oplossing voor het aanpakken van de looks.

Wat gaat mij het kosten?
Vanaf 30 euro kun je ze al aanschaffen. Ons advies: niet doen. De kans op trillingen en navenante schade is redelijk groot. Zelf adviseren wij om voor een gerenommeerd merk te kiezen als H&R of Eibach. Dan zit je op 150 tot 250 euro per setje. Montage kun je zelf doen als je een klein beetje handig bent, maar bij een garage hoeft het niet meer dan een uurtje te kosten.

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (5)

Waar moet ik aan denken voordat ik spacers ga plaatsen?
Het plaatsen van spacers is vrij eenvoudig. Desalniettemin is het zaak om het goed te voor te bereiden. Wat wil je bereiken met de aanpassingen? Als je alleen spacers wilt monteren, dan ben je snel klaar. Maar als je meer tegelijk van plan bent is het verstandig om dit door iemand met ervaring te laten doen. Een tuner bij voorkeur. Als je andere remmen, veren, dempers, velgen en dus spacers wilt monteren is het zeer belangrijk dat de auto opnieuw uitgelijnd en afgestemd wordt. Vergeet niet dat fabrikanten lang bezig zijn om de wegligging van een auto te optimaliseren. Daar ga je dus wel aan tornen, dus zorg dat je een veilige marge aanhoudt.

1. Afhankelijk van het type spacer moet je rekening houden met je schroef. Op het moment dat je een behoorlijk dikke spacers gaat monteren, is het aan te raden om ook te kiezen voor langere schroeven. Je hebt immers minder schroefdraad over.

2. Een tweede aspect is de zogenaamde centreerring. Ga je voor bescheiden verbreding dan is dat niet nodig, maar bij grotere afwijkingen is het wel belangrijk. De centreerring zorgt ervoor dat de spacer beter vast zit en het wiel beter op zijn plaats houdt.

Techniek: alles wat je moet weten over spacers (6)

Conclusie
Een spoorverbreder is een manier om de looks van je auto subtiel maar merkbaar te verbeteren. Ook kan het de rijeigenschappen bevorderen, maar dan dient de spacer wel met zorg uitgekozen en gemonteerd te worden. Het grote voordeel is dat de merkbare voordelen niet veel hoeven te kosten. Ook wel eens prettig!

Ook interessant!

  • Video: nieuwe trailer Drive to Survive 3

  • Video: SUV banden zijn parels van techniek

  • Ricciardo geeft toe: "Heb de ballen verstand van techniek"

  • Nieuw seizoen Drive to Survive staat nu op Netflix

Nieuwste artikelen

  • Lotus Evija versus hobbelig paadje: 0-1
  • Is Tesla zijn ambitie kwijt?
  • Auto met blauwe plaat nog altijd meestal een Mercedes
  • EU wil export luxeauto’s naar Rusland nu écht stoppen
Techniek: alles wat je moet weten over spacers (2024)

FAQs

Techniek: alles wat je moet weten over spacers? ›

Met spoorverbreders of wiel spacers kunt u de spoorbreedte van uw auto aanpassen. In dit geval is de spoorbreedte de afstand tussen het midden van de rechter band en het midden van de linker band. Met spacers komen de wielen meer naar buiten te staan, dit geeft uw auto een sportieve look.

Wat is het nadeel van spacers? ›

De montage van spacers kan de volgende minpunten hebben: De wiellagers van uw auto kunnen meer belast worden. Spoorverbreders hebben namelijk invloed op de ophangingswaarden van de auto. De banden van uw auto kunnen eerder slijten.

Hoe lang na spacers krijg je een beugel? ›

In bepaalde gevallen worden afstandhouders gedragen gedurende een langer deel van uw behandeling of zelfs gedurende de hele behandeling, maar in de meeste gevallen zullen patiënten die afstandhouders krijgen deze één tot twee weken dragen voordat de beugel wordt geïnstalleerd.

Hoe vaak moet u de spoorverbreders opnieuw aandraaien? ›

Ook moet u uw nieuwe wielafstandhouders na de eerste 50 tot 100 kilometer rijden opnieuw aandraaien. Dit is nodig vanwege de kans op thermische spanningen en om te voorkomen dat de nokken in die periode wegzakken. Controleer het aanhaalmoment van de wielafstandshouders.

Kun je pindakaas met spacers eten? ›

Conclusie. Pindakaas kun je absoluut met een beugel eten . Blijf bij romige varianten en bewaar de knapperige boters totdat je de beugelbehandeling hebt voltooid. Als u klaar bent met uw beugelbehandeling, kunt u genieten van knapperige boter bij uw crackers, toast en PB&J's.

Waarom spacers op wielen gebruiken? ›

Maakt bredere/grotere wielen of banden mogelijk (zonder wrijven)

Voor op de weg gerichte auto's kunnen eigenaren met wielafstandhouders bredere banden monteren voor betere tractie en handling. Offroaders kiezen vaak voor grotere banden die groter zijn dan de fabrieksbanden. Zonder afstandhouders zouden grotere banden tegen de wielkasten of spatbordverbreders kunnen schuren.

Hoeveel wielafstandhouder is te veel? ›

Neem in elke hand een liniaal en plaats er één plat tegen de binnenste spatbordlip, die zo recht mogelijk naar beneden hangt. Meet de afstand van de rand van de band tot de ophangliniaal . Deze afstand is de hoeveelheid ruimte die je hebt tot je contact zou hebben. U zult een afstandsstuk willen kopen dat kleiner is dan dit aantal.

Zijn spacers pijnlijker dan beugels? ›

Er is enig ongemak en pijn wanneer de spacers voor het eerst worden geïmplanteerd, maar ze doen niet meer pijn dan een beugel . Dit komt omdat er slechts een kleine hoeveelheid druk wordt uitgeoefend op een klein aantal tanden. Spacers zijn ongemakkelijker als uw tanden op elkaar staan.

Hoe voorkom je dat spacers pijn doen? ›

Als u pijn voelt met uw spacers, zijn er een aantal dingen die u kunt doen. U kunt een vrij verkrijgbare pijnstiller nemen, zoals Tylenol of Advil . U kunt uw mond ook 3-4 keer per dag spoelen met warm water gemengd met zout. Koude dranken of ijs kunnen ook tijdelijk helpen tegen de pijn.

Kun je kauwgom kauwen met een spacer? ›

Is speciale zorg nodig bij het dragen van afstandhouders? U kunt grotendeels hetzelfde voedsel eten dat u normaal eet, hoewel u plakkerig voedsel moet vermijden, zoals kauwgom, toffee, karamel en gummiesnoepjes , omdat deze de neiging hebben aan uw tandheelkundig werk te blijven plakken en ze uit hun positie te trekken.

Hoe strak draai je de wielafstandhouders aan? ›

Installeer het wiel op het wielafstandsstuk met behulp van de wielmoeren die u in stap 2 hebt verwijderd. Draai de wielmoeren vast in het juiste sterpatroon, zoals weergegeven in stap 4. Draai de wielmoeren aan tot het aanhaalmoment dat is aangegeven in de gebruikershandleiding. Normaal gesproken ligt dit tussen de 85 en 110 ft-lbs, afhankelijk van het merk en model van uw voertuig.

Hoe lang gaan wielafstandhouders mee? ›

Idealiter zouden wielafstandhouders eeuwig meegaan . Dat is echter niet altijd het geval. Wielafstandhouders kunnen defect raken als gevolg van slecht vakmanschap, een mislukte installatie of problemen met de maatvoering.

Verlopen spacers? ›

De meeste afstandhouders moeten elk jaar vervangen worden , afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt. Sommige afstandhouders moeten mogelijk eerder worden vervangen. Vraag het uw huisarts of apotheker als u het niet zeker weet.

Kunnen afstandhouders tijdens het eten uitvallen? ›

Met afstandhouders in uw mond moet u extra voorzichtig zijn met wat u eet of drinkt. Hard, plakkerig of gomachtig voedsel kan ze beschadigen en eruit trekken, terwijl zacht voedsel zacht voor ze is zonder ze los te maken. Omdat flossen niet mogelijk is met afstandhouders, moet u voorkomen dat voedsel tussen de tanden blijft steken.

Wat kun je niet eten met expanders? ›

Eet geen plakkerig of taai voedsel zoals kauwgom, taffy, karamel of zoethout . Eet geen hard voedsel zoals ijs, noten of popcorn. Hele rauwe wortels, selderij en appels moeten in hapklare stukjes worden gesneden.

Kan ik pizza eten met afstandhouders? ›

✓ VERMIJD hard, plakkerig of taai voedsel zoals Jolly Ranchers, Starbursts, taffy, gummibeertjes, kaakbrekers, ijs, enz…. ✓ NIET aan de draad, kronen of de tand peuteren ✓ WEL dagelijks poetsen en flossen na de maaltijd ✓ Voedingsmiddelen zoals wortels, appels, biefstuk, pizza en ander soortgelijk voedsel moeten in kleine stukjes worden gesneden .

Welke invloed hebben wielafstandhouders op het rijgedrag? ›

Een van de belangrijkste redenen waarom wielafstandhouders in de racerij worden gebruikt, is verbeterde grip en tractie. Spacers vergroten de wielbasis van het voertuig en zorgen voor een betere wegligging, vooral bij het nemen van bochten of bochten . Dit is mogelijk omdat de wielen verder verwijderd zijn van de binnenste componenten, waardoor een grotere spoorbreedte ontstaat.

Beschadigen wielafstandhouders uw auto? ›

Spoorverbreders en adapters kunnen veilig zijn als u een product van hoge kwaliteit aanschaft, ze volgens de specificaties installeert en ze routinematig inspecteert op tekenen van schade .

Hebben wielafstandhouders invloed op de draaicirkel? ›

Het belangrijkste probleem met een wielafstandshouder is dat deze het wiel naar een bredere positie verplaatst, terwijl de rest van de draagarmen op dezelfde plaats blijven. In het bijzonder blijft de hellingsas van de kingpin op dezelfde plaats. Door het aanbrengen van een wielafstandshouder wordt het wiel dus naar buiten verplaatst en wordt de schrobradius van de auto gewijzigd .

Zijn wieladapters veilig? ›

Veel detailhandelaren benadrukken dat wieladapters en afstandshouders volkomen veilig zijn in het gebruik, zolang ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en uitgelijnd . Als er hoogwaardige onderdelen worden gebruikt en deze accessoires zijn ontworpen voor het specifieke merk en model van het voertuig, beweren ze dat eventuele veiligheidsproblemen tot een minimum zullen worden beperkt.

Top Articles
We're Making This Ham & Cheese Quiche Recipe Just For The Crisp, Buttery Crust
25 Vegan Recipes for the Grill
Monthly Weather Calendar
James Darren, ‘Gidget’ teen idol, singer and director, dies at 88
R/Sellingsunset
Scriblr Apa
How to cancel subscriptions on your iPhone through the Settings app
Shiftwizard Login Wakemed
North Station To Lowell Schedule
Wdel News Today
Tacos Diego Hugoton Ks
Steve Bannon Issues Warning To Donald Trump
Syncb Ameg D
1V1.Lol Pizza Edition
National Weather Denver Co
BugBitten Jiggers: a painful infestation
Vegamovies 2023 » Career Flyes
Flyover Conservatives
Punishment - Chapter 1 - Go_mi - 鬼滅の刃
Dimbleby Funeral Home
Krunker.io - Play Krunker io on Kevin Games
Hcpss Staff Hub Workday
SIM Cards, Phone Cards & SIM Cards, Cell Phones & Accessories
No Prob-Llama Plotting Points
Thothub Alinity
Charlotte North Carolina Craigslist Pets
Rubios Listens Com
Subway And Gas Station Near Me
Reely Hooked Fish Dip Amazon
Jersey Mikes Ebt
Manchester City Totalsportek
Shruti Rajagopalan — On Spotting Talent, And Making Sense of Rising India (#152)
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
Sallisaw Bin Store
After the Yankees' latest walk-off win, ranking which starters might be headed to the bullpen
Tandon School of Engineering | NYU Bulletins
Let's Take a Look Inside the 2024 Hyundai Elantra - Kelley Blue Book
Rs3 Bis Perks
Victor Predictions Today
Milepslit Ga
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede
Nail salons near me in West Hartford. Find a nail shop on Booksy!
Damaged car, damaged cars for sale
Pokimane Boob Flash
Rida Asfahani Leaked Video
5613192063
Drew Gulliver Bj
Sharon Sagona Obituary
Pnp Telegram Group
Ravenna Greatsword Arcane Odyssey
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5936

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.